Det är väldigt bra att ha en sparad slant lättillgänglig så att man inte måste låna pengar när det händer något akut. Med en sparad slant på kontot har man möjlighet att välja det alternativ som passar bäst i den aktuella sitautionen – använda sparpengarna eller låna pengar. I vissa fall kan det vara vettigt att låna istället för att länsa sparkontot, och i andra fall är det smartast att använda sina egna pengar och avstå från att sätta sig i skuld.
Så, hur bygger man upp ett buffertkonto? Vi har alla olika ekonomi och olika livssituation, men förhoppningsvis kan du hitta några tips här nedanför som skulle kunna fungera för dig.
Automatisk överföring
Ordna med en automatisk överföring till ditt buffertkonto. Varje gång månatliga pengar kommer in på ditt konto, låt en automatisk överföring se till att en del av dem förs över till ett annat konto där du bygger upp din buffert. För många av oss är det betydligt svårare att börja i andra änden, det vill säga betala alla räkningar, spendera pengar i nästan en månad och sedan se efter om det finns något över att spara.
Dra ned på utgifterna
Känns det oöverstigligt att göra en månatlig överföring till sparkontot? I så fall bör du absolut ta en titt på din budget och se om det finns utgifter du kan minska ned på. För varje onödig utgift du eliminerar frigör du kontanter som du kan sätta in på sparkontot istället. Även små besparingar kan göra stor skillnad på sikt, och många bäckar små blir till slut en å.
Här är några tips:
- Se över ditt försäkringsskydd. Många svenska hushåll sitter med onödiga dubbelförsäkringar eller har kvar sina försäkringar hos samma bolag år efter år utan att någonsin undersöka om det finns billigare alternativ att tillgå som ändå ger ett tillräckligt bra försäkringsskydd.
- Dra ned på småutgifter i vardagen. Vilka de är i just ditt liv kan bara du veta. Är det utelunch tre dagar i veckan? Köpa färdigt kaffe istälelt för att brygga själv? Prenumeration på tidningar som samlas på hög och sällan blir lästa? Köpa en massa billiga kläder på rea som aldrig blir några garderobsfavoriter, istället för att vara mer kräsen och köpa några få med väl utvalda plagg av god kvalité?
- Spenderar du mycket pengar på bensin? Skjutsgruppen.nu hjälper dig att hitta människor att samåka med. Du kan antingen erbjuda skjuts i din bil i utbyte mot bensinpengar, eller betala någon annan bensinpengar för att få åka med henne eller honom. Oavsett vilken lösning du föredrar är det billigare att vara två eller fler som delar på bensinkostnaden, jämfört med att betala alltihop själva.
Öka intäkterna
Vill du ha mer pengar? Öka din intäkterna! Det här kan låta så självklart, men många svenska hushåll funderar knapp över hur de skulle kunna öka sin inkomster förutom att hoppas på löneförhöjning på jobbet eller vinna på Triss.
Här är några tips för att få in pengar som du kan sätta i ditt sparkonto:
- Sälj av saker du äger men inte använder. Titta på dina prylar med kritiska ögon och fundera på om du verkligen måste spara alla dessa ”bra att ha”-saker. Man kan till exempel sälja på Tradera/Ebay, Blocket och Facebook. På Facebook finns väldigt nischade säljgrupper, som ”Barnleksaker i Jämtland” och ”Golf köp och sälj i Katrineholm”.
Ont om tid att fixa med försäljningar? Företaget Sellpy ombesörjer det åt dig, och så delar ni på vinsten. Lägre profit än om man fixar allt själv, men spar samtidigt mycket tid och energi.
- Erbjud dina tjänster på Fiverr.com.
- Kontrollera möjligheten att jobba extra hos din befintliga arbetsgivare.
- Börja ta betalt för att röra på dig. Man kan till exempel ta betalt för att ta ut andras hundar på promenad. Det är en winwin eftersom du både får bättre hälsa och får in pengar till sparkonto. Under vintersäsongen är det många husägare som kan tänka sig att betala för att få hjälp med snöskottning och sandning, under hösten behöver de hjälp med att kratta löv och samla in frukt, och på sommaren är det vanligt att folk inte hinner med att klippa gräset, sköta eventuell pool och liknande. Har man väl fått någon klient och gör ett bra jobb brukar ryktet sprida sig snabbt från en villaägare till en annan.
- Ta ett extrajobb som tidningsbud i ett höghusområde istället för att lägga tid och pengar på att stå i trappmaskinen på gymmet.
- Finns det delar av ditt år som du inte är hemma? Hyr ut hemmet på Airbnb eller liknande. Det behöver inte vara långtidsuthyrning – många är intresserade av till exempel en weekend.
- Har du ett rum över? Bor du i en stad med studenter? Hyr ut ett rum till en student.
Reglerna för att ha en inneboende är mycket mer flexibla än reglerna för att hyra ut sitt hem i andra hand. Om du aldrig har haft en inneboende tidigare rekommenderar vi att du börjar med en uthyrning på kort tid, till exempel hyra ut ett möblerat rum under augusti, september och oktober till en student som precis flyttat till staden och behöver tak över huvudet medan hon letar efter eget boende. Trivs man inte med arrangemanget är det skönt att veta redan från början att hyrestiden har en spikad sluttid.