Om SMS-lån

smslånSMS-lån dök upp på den svenska marknaden efter att det hade blivit vanligt med privata mobiltelefoner som kunde skicka och ta emot SMS. Ett SMS-lån krävde inte något besök på ett bankkontor, utan man ansökte via SMS och fick besked via SMS. Ofta gick det mycket snabbt mellan ansökan, besked och – om ens lån godkändes – utbetalning av pengarna till det angivna bankkontot. Föga förvånande blev SMS-lånet en stor succé och seglade snabbt upp som ett alternativ till gängse krediter som kreditkort och checkkredit.

SMS-lånet är fortfarande mycket populärt i Sverige, men har fått sällskap av liknande snabblån som man ansöker om på internet istället. När man jämfört olika lån bör man inte bara titta på just SMS-lån utan även inkludera lån som går att ansöka om på andra vis. Det viktiga är ju att man får ett lämpligt lån med bra villkor, inte exakt hur själva ansökningsprocessen går till.

Små belopp

små pengarSMS-lån är vanligen små lån. Hos många långivare är det möjligt att låna så pass lite som 500 kronor. Detta är en av anledningarna till SMS-lånets popularitet – man behöver inte låna mer än vad man behöver och man kan beviljas ett lån även om ens inkomster inte är så stora. Traditionella banker brukar inte vara intresserade av att hantera så små lån, utan hänvisar istället till produkter som kreditkort och checkkredit. Någonstans kring 20 000 kronor brukar den undre gränsen gå för osäkrade lån från traditionella banker.

Värt att nämna är att det finns långivare som erbjuder riktigt stora SMS-lån på 100 000 kronor eller mer. Vanligen krävs mobilt bank-ID eller liknande för att säkerställa den sökandes identitet.

Snabbhet

Som nämnts ovan är SMS-lånen kända för sin snabbhet. Man ansöker och får besked snabbt, och om lånet blir godkänt får man pengarna insatta på bankkontot tämligen omgående.

Två saker att tänka på om du behöver pengarna mycket snabbt:

  • Vissa långivare genomför inte utbetalningar dygnet runt, utan bara under vissa delar av dygnet. Vissa stänger sin utbetalningsavdelning så pass tidigt som 18:00 på vardagar och 16:00 på helgerna. Kontrollera alltid utbetalningstiderna innan du gör din ansökan.
  • Snabbast utbetalning brukar man kunna få om man väljer en långivare som samarbetar med en bank som man själv har ett konto i. Har du ett bankkonto hos Nordea är det alltså bäst att välja en långivare som betalar ut direkt till Nordea-konton, istället för att pengarna ska behöva gå via t ex Swedbank och sedan in på ditt Nordea-konto.

Kort återbetalningstid

snabbtSMS-lån har vanligen kort återbetalningstid, i vissa fall är återbetalningstiden inte ens en månad. Det är också mycket vanligt att man bara ska göra en enda återbetalning, istället för att fördela återbetalningen över flera inbetalningstillfällen.

När man väljer mellan olika SMS-lån kan det vara lockande att välja ett med kortast möjliga återbetalningstid eftersom detta brukar innebära lägre lånekostnad, men här gäller det att vara ärlig mot sig själv. Kommer jag verkligen klara av att betala tillbaka hela lånebeloppet + ränta + avgifter så snabbt? Ibland är det bättre att välja en lite längre återbetalningstid, till exempel en inbetalning varje månad i tre månaders tid, eftersom det minskar risken för att man ska misslyckas och drabbas av påminnelseavgifter, förseningsavgifter, och så vidare.

Lånekostnad

Vad gäller lånekostnader så har SMS-lån med kort återbetalningstid ofta en enormt hög effektiv årsränta. Detta innebär dock inte att de har en hög lånekostnad i kronor och ören. Ett tre månader långt lån på 10 000 kronor kan ha en effektiv årsränta på över 20% samtidigt som din lånekostnad stannar på beskedliga 500 kronor. Varför är det så? Det beror på att den effektiva ränta som anges i marknadsföringen av ett lån enligt lag måste beräknas på årsbasis, även för lån som har mycket kortare löptid än så.

Exempel: Du lånar 10 000 kronor och betalar tillbaka 3 500 kronor varje månad i tre månader, sedan är lånet slutbetalt. Du har alltså betalat tillbaka 10 500 kronor vilket innebär en total lånekostnad på 500 kronor. 500 kronor är 5% av 10 000 kronor, men den effektiva årsräntan är inte 5% utan 21,88 procent! Ett lån på 10 000 kronor som löper över tre månader med en effektiv årsränta på 21,88 procent kostar dig alltså inte 2 188 kronor.

Lagen kräver att långivare anger effektiv årsränta eftersom det gör det enklare att jämföra olika lån, men för dig som vill ta ett lån är det mycket viktigt att också titta på exakt vad lånet kommer att kosta dig i kronor och ören.

Kreditvärdighet

Det är inte ovanligt att traditionella banker automatiskt nekar låneansökningar om den sökande har en betalningsanmärkning eller väldigt låg – eller oregelbunden – inkomst. På marknaden för SMS-lån ser det annorlunda ut och det finns gott om långivare som gör en helhetsbedömning av den sökandes ekonomiska situation istället för att låta någon specifik omständighet ligga till grund för ett automatiskt avslag. Din kreditvärdighet kommer dock att påverka vilka villkor du erbjuds, och en person med låg kreditvärdighet kan räkna med att få betala högre ränta än någon med god kreditvärdighet. Din kreditvärdighet kommer också att påverka hur stora lån du godkänns för.

Var en kritisk och välinformerad låntagare

Det är ofta när man är tidspressad som tanken på ett SMS-lån kan kännas lockande, men innan du fattar något beslut rekommenderar vi att du ändå lägger lite tid på att läsa mer om hur SMS-lån fungerar och jämför olika lån för att hitta det som passar dig bäst i just din situation.