Låna utan omfrågandeuppgift hos UC

      Kommentarer inaktiverade för Låna utan omfrågandeuppgift hos UC

UC AB är ett stort kreditupplysningsföretag där bland annat Bankerna Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken, Danske Bank och Länsförsäkringar bank är delägare. Väldigt många svenska långivare inhämtar kreditupplysningsinformation från UC AB när de ska bedöma en låneansökan. UC AB är dock absolut inte det enda kreditupplysningsföretag i Sverige, utan det har konkurrenter i form av bland annat Credit Safe, Decidas Info, Bisnode Kredit, Bisnode Dun & Bradstreet, Syna, och Sergel Kredittjänster. Det går att hitta långivare som samarbetar med någon av UC:s konkurrenter och alltså inte gör några kreditupplysningar hos UC. Om du vill hitta en långivare som samarbetar med någon av UC:s konkurrenter så rekommenderar jag att du besöker denna sida.

smslånFrågan är dock varför man letar efter ett lån utan UC. Är det så att man absolut inte vill att kreditupplysningen ska göras hos just UC? Eller handlar det om att man inte vill att det ska göras någon kreditupplysning över huvud taget?

Om man vill få låna pengar helt utan någon kreditupplysning är detta inte omöjligt, men ens val är betydligt mer begränsade. Två möjliga alternativ är pantbanken och P2PL-sajter. Det finns också vissa begränsade möjligheter att få låna pengar utan kreditupplysning hos en långivare som man redan har en etablerad kundrelation med, förutsatt att man skött sina tidigare lån hos denna långivare perfekt och bara ansöker om ett litet lån.

Jag vill undvika omfrågandeuppgifter!

Varje gång en kreditupplysning görs på en person registreras detta som en så kallad omfrågandeuppgift. Många svenska kreditupplysningsföretag delar med sig av denna information med varandra, så om någon har gjort fem kreditupplysningar på dig hos kreditupplysningsföretag X kommer det snart att vara registrerat även hos kreditupplysningsföretagen Y, Z och Å.

Det är vanligt att långivare ser många omfrågandeuppgifter som en riskfaktor när de bedömer en persons kreditvärdighet. Din kreditvärdighet kan alltså sänkas av att det finns flera omfrågandeuppgifter registrerade, trots att du har en välskött ekonomi och kanske inte ens tackade ja till lånen.

På grund av detta är det bra att hålla antalet omfrågandeuppgifter nere. Detta kan du göra på lite olika vis.

  • Ta lån där ingen kreditupplysning görs, till exempel pantbankslån.
  • Ta lån hos en långivare som gör kreditupplysningen hos ett kreditupplysningsföretag som inte delar med sig av omfrågandeuppgifter. Ett exempel på ett sådant kreditupplysningföretag är CreditSafe i Sverige.
  • Om du vill inhämta offerter från många långivare utan att få många omfrågandeuppgifter registrerade, använd en lånemäklare, till exempel Lendo. Lånemäklaren gör en kreditupplysning och delar sedan informationen med de långivare du godkänt. På så vis kan du få erbjudanden från många långivare utan att det blir många omfrågandeuppgifter registrerade.

Jag har betalningsanmärkningar!

anmarkningEn vanlig anledning till att man letar efter lån utan UC är att man har betalningsanmärkningar. Då hjälper det inte att vända sig till en långivare som inte använder sig av UC, eftersom betalningsanmärkningar kommer att vara synliga även i andra kreditupplysningsföretags register.

Att du har betalningsanmärkningar innebär inte automatiskt att det är omöjligt att få ett lån beviljat, men dina valmöjligheter kommer att vara begränsade och du kommer högst troligen att behöva acceptera tämligen dåliga villkor för lånet. Räkna med litet lånebelopp, kort avbetalningstid och hög effektiv ränta. Eventuellt kommer långivaren också att kräva borgensman eller medsökande för lånet.

Omständigheterna kring dina betalningsanmärkningar kan påverka kreditbedömningen. Att ha bara två betalningsanmärkningar som båda uppkom för nästan 3 år sedan och snart kommer att rensas ut är förstås bättre än att ha fler än två betalningsanmärkningar eller att ha betalningsanmärkningar som ligger närmre i tiden.

Förändrade förhållanden

En annan faktor som kan spela roll för presumtiva långivare är om dina förhållanden har ändrat sig markant sedan betalningsanmärkningarna uppstod. Om du till exempel separerade från din sambo för 2 år sedan och två betalningsanmärkningar uppstod under en turbulent tid där du tampades med dubbla hyror och dyrt akutboende behöver din nuvarande kreditvärdighet inte vara nere på botten om du kan visa på att din ekonomiska situation numera är väldigt annorlunda och att du är på fötterna igen. Det är alltid upp till den enskilda långivaren att göra en kreditbedömning och fatta ett beslut om din låneansökan. Vissa långivare avslår rutinmässigt alla låneansökningar där det finns betalningsanmärkningar, medan andra kan fästa stor vikt vid om någon till exempel har gått från arbetslöshet till tillsvidareanställning sedan betalningsanmärkningarna uppstod.