Så får du kontroll över en besvärlig ekonomisk situation

      Kommentarer inaktiverade för Så får du kontroll över en besvärlig ekonomisk situation

Det finns en lösning på nästan alla problem, även de som till en början kan upplevas som hopplösa. Detta gäller även för ekonomiska problem.

Det är få saker som oroar oss så mycket som pengar. Har vi för lite oroar vi oss för hur vi ska kunna betala räkningarna. Har vi för mycket oroar vi oss för hur vi ska investera pengarna så att vi inte förlorar i längden. Man ska inte ta lätt på sin oro för pengar, men man ska samtidigt inte låta oroskänslorna ta över helt. Det är viktigt att ta kontrollen för att kunna ta väl genomtänkta beslut och minska oron. Här är fem metoder att gå tillväga för att få kontroll på ekonomiskt besvärliga situationer och de oroskänslor som kan följa dem.

1. Lyft blicken

När räkningarna hopar sig, och det ser ut som att inkomsterna inte räcker till, är det lätt hänt att man sjunker ned i ett passivt och destruktivt beteende där man upplever att det bara kan gå utför. Ett sådant tänk är inte melodin för att få bukt med situationen! Snarare kan negativiteten förvärra situationen så att problemet fördjupas månad efter månad. Ett tips är att direkt lyfta blicken och börja titta på hur nästa månad kommer att se ut. Blir räkningarna färre? Får du en extra inkomst? Kan du göra något extra för att lättare klara av månaden? Om du, för att klara av den innevarande månaden, tar ett snabblån, kan du betala tillbaka det snarast nästa månad?

2. Ta ett första steg

När du har lyft blicken bör du omedelbart ta ett första steg för att ordna upp den besvärliga situationen. Det kan till exempel handla om att skära bort en kostnad helt och hållet eller skjuta på den. Det spelar egentligen ingen roll vilket ditt första steg blir. Huvudsaken är att du vidtar en åtgärd för att inte tappa tempo.

3. Tänk dig 10 år in i framtiden

Om 10 år kommer ditt nuvarande ekonomiska problem förmodligen vara helt ur världen sedan länge. Om du antar ett sådant synsätt, samtidigt som du faktiskt vidtar åtgärder för att komma på rätt köl, bör du ha större möjligheter att få oron att släppa.

4. Ta hjälp från andra

Många är tveksamma till att fråga om hjälp. Det verkar helt enkelt inte ligga i vår natur. Samtidigt finns mycket hjälp att få, bara man vågar blotta sig och de problem man upplever. Du har garanterat vänner, familj och släktingar som på olika sätt kan hjälpa dig få bukt med besvärliga ekonomiska situationer. Du behöver inte ordna allt på egen hand, utan se till att ta stöd från nära och kära!

5. Skingra tankarna

Sist men inte minst kan det vara en bra idé att då och då försöka släppa tankarna på ekonomin helt och hållet. Det handlar inte om att stoppa huvudet i sanden och strunta i att det finns ett problem. Det handlar mer om att skingra tankarna och tänka på annat för att på så sätt släppa lite på oron och samla kraft. Hur du väljer att göra det är naturligtvis upp till dig. Några mår bra av att ge sig ut och motionera medan andra gärna sätter på en bra film för att slappna av. Vad brukar du göra för att få ro i sinnet?