Kina och EU i överenskommelse

      Kommentarer inaktiverade för Kina och EU i överenskommelse

Efter nyheten om ökade tullar på export till USA så börjar nu EU och Kina samtal om att ett investeringsavtal som ska gynna dem bägge. I skuggan av ett hotande handelskrig så tittar man nu närmare på detta och vilka fördelar det kan ha. Att den kinesiska ekonomin är en av de viktigaste i världen hjälper dem nu vid förhandlingsbordet när nya avtal ska knytas.

På senare tid så har Kinas ekonomi och dess stabilitet granskats i sömmarna. Kritik har riktats för att inte tillräckligt stora krafttag har tagits mot oseriös inrikes handel. Stålindustrin har bland annat varit alldeles för hög och detta är något som nu diskuteras. Kina har efter USA, världens största ekonomi. När landet startade sin ekonomiska reform i 1978 så rankades landet som nummer nio på listan över högst BNP. På 35 år har Kina klättrat till nummer två, med en hastighet på 10% tillväxt varje år så bromsas nu detta till 6,4%. Detta för att inte överhetta ekonomin i landet.

Ett avtal mellan EU och Kina är av största intresse, men även EU har tagit på sig ansvar att granska de anklagelser som nu Kina får. Industrispionage och oseriösa handelsmetoder är bland annat något som nu Kinas EU ambassadör får ta tag i. Förhandlingar har fram till nu gått väldigt långsamt och Kina har i en lång tid delvis kört sitt eget löp. Men med nytt fokus på ett bilateralt handelsavtal som ska gynna bägge parter, och bevara det globala handelssystemet så börjar man nu försiktigt se en fortsatt gynnsam handel för alla parter.