Skaffa drömjobbet – så här gör du

      Kommentarer inaktiverade för Skaffa drömjobbet – så här gör du

drömjobb

Genomsnittssvensken arbetar strax över 40 år av sin livstid. Det är ungefär halva livet! Givetvis är det en fördel om man har roligt på jobbet och känner att arbetsuppgifterna både är lärorika och ger nytta för arbetsgivaren. Det är dock tyvärr många som upplever att de är långt ifrån att ha sitt drömjobb. Många hundratusentals svenskar går varje dag till ett jobb som ger lön, men inte ger särskilt mycket mer än så i utbyte.

Skulle du vilja ta ett steg vidare i karriären alternativt kanske byta karriär? Då rekommenderar vi att du fortsätter läsa nedan. Här får du en kort guide som förhoppningsvis kan hjälpa dig till ett mer meningsfullt arbetsliv.

Förbered dig

Om du vill skapa en stor förändring i ditt liv måste du börja med att skapa rätt mental inställning. Du bör också göra en inventering av vad du är bra på och vad du är lite sämre på. Du ska även förbereda dig på att behöva anstränga dig rejält för att kunna skapa förändringen.

Inom kompetensförsörjning (HR) talas det mycket om att det är klokt att skapa ett slags varumärke för sig själv. Varumärket är i princip svaret på frågan ”vad just du kan tillföra”, detta både professionellt och socialt. Du behöver kanske inte gå till överdrift i att göra om din personlighet till ett varumärke, men det är klokt att fundera kring hur du kan göra dig till en mer attraktiv jobbsökare.

I förberedelsefasen gäller också att du uppdaterar din cv och tittar på möjligheterna till vidareutbildning. Sistnämnda gäller särskilt om du vill hitta ett jobb med nya typer av arbetsuppgifter.

Nätverka och jaga

Nästa steg är att jaga rätt på de jobb som finns där ute och som du kan vara lämpad för. Platsbanken och andra liknande tjänster är idag inte de främsta forumen för jobbsökare, utan du får istället förlita dig dels på ditt nätverk, dels din detektivförmåga.

Du kan med fördel börja med att använda ditt nätverk i form av familj och vänner. Känner de som står dig nära till någon arbetsgivare som är i behov av din kompetens? Fortsätt sedan med ditt professionella nätverk, exempelvis via LinkedIn, och ta också hjälp av dina vänner och bekanta på Facebook. Majoriteten av nya jobb förmedlas idag faktiskt via kontakter, och det är något du ska försöka utnyttja till fullo.

En annan väg att gå är att på egen hand ta kontakt med presumtiva arbetsgivare. Det kan kräva lite mod och du kan känna dig mindre bekväm med att ta en första kontakt med en fråga om arbetsgivaren letar efter dina kompentenser, men exemplen på personer som har hittat sina drömjobb via den här metoden är många!

Intervjun och fortsättningen

Svunna är de dagar då formerna för en anställningsintervju alltid var 100% standiserade. Idag kan en anställningsintervju ske på fem minuter med bara några korta frågor över en snabb kaffe. Den kan också ske över flera dagar och vara fokuserad på uppgifter som ska lösas och presenteras. Oavsett vad som gäller ska du vara förberedd för situationen. Gör din research kring arbetsgivaren och dina tänkta arbetsuppgifter. Matcha arbetsgivarens klädkod och kultur med dina kläder och din attityd. Om dina kompetenser och ditt ”varumärke” passar in i arbetsgivarens bild av din anställning kommer du förhoppningsvis landa jobbet!