3 snabba tips för hur du klarar januari

      Kommentarer inaktiverade för 3 snabba tips för hur du klarar januari

Räkningen för julfirandet hamnar ofrånkomligen i knät i januari. Detsamma gäller räkningen för nyårsfirandet. Sedan är det diverse årsavgifter som ska betalas under årets första månad och dessutom är ju månaden extra lång med sina 31 dagar. Januari är på alla sätt och vis årets fattigaste månad.

Med planering och budgetering finns alla möjligheter att undvika ekonomiska problem under januari, men olyckan kan ändå vara framme och då gäller det att vidta åtgärder. I den här artikeln ger vi 3 snabba och enkla tips på hur du kan klara dig helskinnad genom årets ekonomiskt torftigaste månad.

Tips du kan använda idag

De tips vi presenterar här nedan handlar främst om att strypa utgifterna så att du får större möjligheter att betala de räkningar du inte kan vänta med.

Ett första tips är att ha ett absolut köpstopp under en vecka. Du ska alltså inte spendera ett enda öre. Det innebär att du får vara kreativ när det gäller exempelvis maten (töm frysen, ta med matlåda till jobbet, skippa snacksen på helgen) och vara kreativ i hur du tar dig till olika platser.

Ett andra tips är att sälja av saker. Du har med största säkerhet en hel mängd prylar som bara samlar damm hemma. Se till att dessa prylar får en ny ägare så att du får mer i plånboken.

Ett tredje tips är att låna eller byta. Januari är en månad med mängder av aktiviteter för barnen. I skolan arrangeras friluftsdagar med skridskor, skidor och annat på schemat, och det är också terminsstart för fritidsaktiviteter. I stället för att köpa ny utrustning och nya kläder för olika aktiviteter bör du ta chansen att låna av släkt, vänner och bekanta. Kanske finns också möjligheten att byta saker med varandra?

Klarar du dig ändå inte?

Om du trots idogt stretande känner att du inte klarar av ekonomin under månaden gäller det att 1) prioritera, 2) försöka skjuta upp vissa utgifter.

Att prioritera handlar om att sätta viktigare saker framför mindre viktiga. Titta på vad du har att röra dig med och vilka räkningar som ska betalas senast den 31 december. Hyran alternativt amorteringar och räntor på bolån, måste du betala. Detsamma gäller försäkringar, fackavgifter, elräkningen, med flera typiska kostnader. Övriga utgifter kan prioriteras ned och det gäller särskilt olika typer av konsumtion.

Det finns ofta en möjlighet att skjuta upp betalning för vissa typer av utgifter. Kreditkortsräkningar kan delbetalas och lån kan förlängas. Respiten med betalning kommer dock alltid med en kostnad och det är viktigt att du tar höjd för den och att du ser till att du kan betala nästa månad.

Låna smart med sunda smslån

Om du upplever att det krävs ett smslån för att klara månaden bör du för det första säkra att du kan betala tillbaka i rätt tid. Om du inte kan betala på förfallodatum skjuter du bara problemen framför dig. För det andra bör du lägga lite energi på att jämföra lån. Det finns stora skillnader mellan långivarnas erbjudanden och du har mängder av alternativ att jämföra. Priset är givetvis det första du ska jämföra, men missa inte att också titta på flexibilitet i återbetalningen med mera.